8 ärsyttävää talven iho-ongelmaa (ja niihin ratkaisut)

Talvi tuo mukanaan todella ärsyttäviä ihonhoidon haasteita enemmän kuin mikään muu vuodenaika. Vaikeat olosuhteet tähän aikaan vuodesta vaikuttavat ihoomme tavalla, joka aiheuttaa sarjan ongelmia. Voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa, kun yrität saada ihosi takaisin kuntoon.

Tässä on kahdeksan yleisintä talven iho-ongelmaa ja ratkaisuja niiden torjumiseen, jotta pääset alkuun.

1. Kuivat, halkeilevat huulet

Mikään ei ole pahempaa kuin levittää huulipuna tai sävytetty kiilto vain huomataksesi, että se korostaa halkeilevia, kuivia huulia. Eikä ainoastaan tämä, vaan kuivat huulet voivat olla melko tuskallisia. Huulet eroavat muusta ihostamme, koska ne eivät tuota öljyä. Tämä yhdistettynä siihen tosiasiaan, että ne ovat kovalla kulutuksella (puhuminen, syöminen, suuteleminen, juominen jne.) voi olla todellinen haaste pitää huulet kosteutettuna.

Ratkaisu
Alla on mainittuna muutamia asiantuntijavinkkejä, joiden avulla saat sileämmät huulet hetkessä:

 •  Hanki huulirasva, jossa on okklusiivisia ainesosia, kuten sheavoita tai dimetikonia. Nämä luovat huulten päälle suojaavan tiivisteen, joka pitää kosteuden sisällä.
 • Kokeile hellävaraista sokerikuorintaa tai hellävaraista pesulappua. Tämä poistaa tehokkaasti kuolleen, hilseilevän ihon. Voit myös käyttää pehmeää, kosteaa pesulappua ja pyyhkiä hellästi huulia poistaaksesi pinnallisen kuivuuden.
 • Suojaa huulet SPF:llä. Tämä on tärkeää! Monet jättävät tämän huomiotta, mutta auringolle altistuminen voi aiheuttaa ärsytystä ja kuivumista. Huulituotetta, jonka SPF on vähintään 20, on parasta käyttää päivittäin.
 • Hanki makuuhuoneeseesi ilmankostutin. Tämä voi auttaa korjaamaan talven kuivien huulten perimmäisen syyn ja “lataamaan” kosteustasosi, jotta olet valmis tulevaan päivään!
 • Älä revi kuivaa ihoa. Kuiva iho on houkuttelevaa repiä se pois, mutta kuten olet ehkä aiemminkin kokenut, tämä voi saada huulet vuotamaan verta, jos revit irti ihon, joka on vielä kiinnittynyt eläviin ihosoluihin. Auts!

Muista, että kyse ei ole vain siitä, kuinka käsittelet halkeilevia huulia. Kyse on myös siitä, mitä teet kuivuuden estämiseksi.

2. Halkeilevat kantapäät

Kun iho on kuiva talvella, myös kantapäät kovettuvat helpommin. Viimeistään kevään tullessa kantapäitä ruvetaan pehmentämään ja kovettumia poistamaan pedikyyrillä, kun sandaalikelit saapuvat. Jalkapohjat eivät sido kosteutta samalla tavalla kuin vartalon tai kasvojen iho. Tämän takia jalat kuivuvat helpommin. Kaikista tärkein vinkki on kuivuuden ennaltaehkäisy.

Ratkaisu
Miten ennaltaehkäistä kuivumista? Viikoittainen ihon kuorinta sekä päivittäinen kosteutus. Myös jalkoja tulisi kuoria. Näin saamme kuolleen ihon pehmennettyä ja voiteet imeytymään paremmin. Kosteuta jalat joka ilta laadukkaalla voiteella. Laita tämän jälkeen jalkaan puuvillaiset sukat. Ne edesauttavat voiteen imeytymistä sekä ennaltaehkäisevät kosteuden haihtumista. Tarjolla on myös kovettumia pehmentäviä voiteita. Muista kosteuttaa jalat myös päivisin.

3. Kasvojen kuiva, hilseilevä iho

Tämä on yksi yleisimmistä asiakkaidemme ongelmista talvisin. Tähän ei ole aina yhtä ainoaa syytä, mutta totuus on, että pintakuivuus sekä kosteuden haihtuminen pahentavat tilannetta entistä enemmän. Talvisin on todella vaikea pitää ihon kosteustasapainosta huolta. Kylmä ilma sekä alhainen ilman kosteus vetävät kosteutta pois iholta. Kuiva ilma on ahne ja janoinen, joten se sitoo vettä eli kosteutta ihan mistä vain pystyy. Tämä vahingoittaa ihon omaa kosteustasapainoa tekemällä pienen pieniä lohkeamia ihon suojakerrokseen. Näistä lohkeamista kosteus karkaa pois ja ihon pinta jää kuivaksi. Tästä syntyy jatkuva kierre.

Ratkaisu
Parasta hoitoa auttamaan kasvojen kuivaa, hilseilevää ihoa ovat:
Ihon syväkosteutus ja säännöllinen kuorinta

Kuorinta poistaa kuolleet ihosolut auttaen raaka-aineita imeytymään paremmin ja syvemmälle. Jos ihoa ei kuori, tuotteet ja niiden raaka-aineet pysyvät ainoastaan ihon pinnalla, eivätkä voi tuoda maksimaalista hoitoa iholle. Muista käyttää juuri sinun ihollesi sopivinta kuorintatuotetta. Kosmetologi voi auttaa oikean tuotteen valinnassa! Muista kosteuttaa iho välittömästi kuorinnan jälkeen.

4. Kuiva ja hilseilevä nenä

Yleistä on, että vaikka kasvojen ihon kuivuus saadaan hoidettua, nenän iho jää kuivaksi ja hilseileväksi.
Siihen voi olla monta syytä:

 •  Ilmasto. Talvi on kuiva ja kylmä ja nenä on eniten niiden armoilla. Ilma kuivattaa limakalvot ja iho sen ympärillä kuivuu helposti.
 • UV säteily. Auringonsäteet pääsevät suoraan nenän alueelle. Jos iho palaa, nenä alkaa helposti kuoriutumaan. Jos ihoon jää verenpurkaumia tai kuiva/hilseilevä kohta ei parane, voi se olla esiaste ihosyövästä. Tässä tapauksessa on syytä käydä tarkistamassa tilanne ihotautilääkärillä.
 • Allergiat ja sairaudet. Talvella flunssakausi on pahimmillaan. Elimistön vastustuskyky laskee, ja olemme näin enemmän alttiita vilustumiselle sekä pöpöjen tarttumiselle. Jatkuva niistäminen altistaa ihon ja varsinkin nenän alueen kuivumiselle.
 • Ihosairaudet. Esimerkiksi ekseema, ruusufinni sekä atooppinen ihottuma pahenevat kylmässä, kuivassa ilmassa.
 • Väärät ihonhoitotuotteet. Liian voimakkaat tai kuivattavat tuotteet voivat saada ihon hilseilemään ja reagoimaan. On tärkeää muistaa, että vuodenaikojen muuttuessa myös ihonhoitotuotteita tulisi päivittää sopivimmiksi.

Ratkaisu
Muista kuoria huolellisesti myös nenän alue. Suojaa iho hyvin päivisin, kosteuttavalla ja rauhoittavalla voiteella. Tarkista, että päivävoide sisältää myös UV-suojan. Tämä ennaltaehkäisee mahdollisilta aurinkovaurioilta. Jos joudut niistämään paljon, käytä pehmeitä nenäliinoja ja nenäsumutetta, joka estää limakalvojen kuivumisen. Kysy kosmetologilta apua oikeiden ihonhoitotuotteiden valitsemiseen.

5. Samea iho

Talvisin kuivuus ja kylmä ilma voivat pahentaa sameaa, huonosti toimivaa ihoa. Tässä neljä asiaa, jotka takaavat kirkkaan ja kuulaan ihon:

 • Pienet, puhtaat huokoset sekä pehmeä rakenne
 • Hyvä verenkierto
 • Tasainen ihonsävy
 • Hyvin kosteutettu iho

Samea ja karhea iho kertoo ihon sisäisestä epätasapainosta. Juotko tarpeeksi vettä? Onko ruokavaliosi kunnossa? Käytkö säännöllisesti kosmetologilla?

Ratkaisu
Juo tarpeeksi vettä. Varmista, että ruokavaliossasi on tarpeeksi vitamiineja, hivennaineita sekä hyviä rasvoja. Käy säännöllisesti kosmetologilla puhdistavissa ja ihoa uudistavissa hoidoissa. Muista liikkua tarpeeksi, että aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat. Tätä kautta elimistöstä poistuu kuona-aineita. Kuulaan ja heleän ihon salaisuus on myös oikea kotihoito.

6. Vartalon kuiva iho

Monesti kiinnitämme talvisin huomiota kasvoihin ja unohdamme vartalon. Pimeään ja kylmään aikaan pidämme vartalomme piilossa vaatekerrosten alla. Kesällä taas kosteutamme ja käytämme aurinkovoiteita ja after sun -tuotteita enemmän. On ehdottoman tärkeää muistaa myös vartalon ihon hyvinvointi kaikkina vuodenaikoina. Samalla tavalla kuin kasvojen iho, myös vartalon iho on vaarassa talvisin kuivua ja alkaa hilseilemään. Varsinkin polvet ja kyynärpäät ovat alueet, jotka helposti menettävät kosteuden ja kimmoisuuden.

Ratkaisu
Myös vartalon ihon hoidossa kuorinta on tärkeässä osassa kosteuden kannalta. Jos kuolleita soluja ei poisteta, tuotteiden on vaikea imeytyä kunnolla ihoon. Vartalon hoidossa jännittävää on se, että on monenlaisia eri menetelmiä, joilla ihon voi kuoria. On hanskoja, harjoja ja sieniä sekä tietysti perinteisiä kuorintatuotteita. Liian kuumat suihkut ja kylvyt rikkovat ihon suojakerrosta kuivattaen ihoa, joten kannattaa mahdollisuuksien mukaan peseytyä hieman viileämmässä vedessä.

Perinteiset saippuat ja kuivattavat geelit kannattaa jättää ja keskittyä hellästi puhdistaviin, voidemaisiin suihkutuotteisiin. Ja tärkeää on tietysti rasvata vartalo päivittäin!

7. Couperosa ja herkkyys

Jos sinulla on herkkä iho, talvi on kaikista inhottavinta aikaa. Yleensä ihosairaudet kuten ruusufinni, ekseema sekä atooppinen ihottuma pahenevat kylmässä ja kuivassa ilmassa. Ongelmana on se, että kylmä ja viima vahingoittavat ihon kosteustasapainoa kuivattaen pintakerrosta. Tämä myös lisää verenkiertoa pinnallisissa verisuonissa, jotka nousevat pintaan herkistäen ja tuoden punaisuutta. Sitten kuiva sisäilma taas poistaa kosteutta iholta. Combo on valmis – kuiva ja herkkä iho. Vaikka normaalisti ihossa ei ikinä olisi herkkyyttä, voi talvi tuoda sen iholle.

Ratkaisu
Jos tunnet ihollasi kiristystä, karheaa pintaa, kirvelyä tai punoitusta, tässä muutama vinkki:

 • Vähennä ihon kuorimista. Vääränlainen kuorintatuote ja liiallinen kuorinta kuivattavat ja herkistävät ihoa entisestään.
 • Käytä hellävaraista puhdistustuotetta. Vaihda liian voimakkaat geelipohjaiset tuotteet hellävaraisiin, voidemaisiin tuotteisiin.
 • Ota kasvovesi käyttöön. Alkoholiton ja rauhoittava kasvovesi auttaa tuotteiden imeytymistä sekä tasapainottaa ihon ph:n.
 • Käytä suojaavaa päivävoidetta. Muista, että päivisin on tärkeää suojata iho ilmastolta mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi sinkkipohjaiset tuotteet ovat erinomaisia. Muista käyttää myös fyysistä suojaa, jos ilma on todella raju. Tuulessa, viimassa ja rankassa lumipyryssä tai vesisateessa on hyvä käyttää erilaisia huiveja, maskeja ja suojakankaita varsinkin herkkien alueiden suojana.

8. Epäpuhtaudet

Monesti luulemme, että kesäisin iho on epäpuhtaammillaan kuumuuden ja hien takia. Joskus tämä onkin totta, mutta myös talvella esiintyy erilaisia vaaroja ihon tukkeutumiselle.

Ihon kosteuden haihtuminen on ykkösaihe talvi-ihossa ja vaikuttaa myös epäpuhtauksiin. Rasvainen ja epäpuhdas iho puolustautuu kuivuutta vastaan tuottamalla lisää talia. Tämä voi tuoda ihoon entistä enemmän tukkeutumaa ja epäpuhtauksia sekä tukkia huokosia ja nostaa mustapäitä esiin. Kylmä ilma ja viima myös ärsyttävät jo iholla olevaa tukkeutumaa tuomalla lisää ärsytystä alueelle ja tätä kautta alue voi tulehtua.

Ratkaisu
Talvi-ihon epäpuhtauksiin auttavat samat vinkit kuin kuivan, hilseilevän ihon hoidossa:

Ihon syväkosteutus ja säännöllinen kuorinta.

Vaikka kuorinta on erittäin tärkeää, ei rasvaista tai epäpuhdasta ihoa saa kuoria liikaa. Eli valitse oikea tuote ja käytä sitä kosmetologin suosittelemalla tavalla. Monesti ihmiset kuorivat tai käyttävät voimakkaita tuotteita epäpuhtaalle iholle päivittäin, koska uskovat että ne puhdistavat ja parantavat ihoa. Näin ei kuitenkaan ole. Liika puhdistus, kuorinta ja voimakkaat tuotteet tuovat pintakuivuuden esille ja pahentavat tilannetta. Eli riittävä kosteutus on myös epäpuhtaalle iholle ehdottoman tärkeää. Tärkeää on huomioida kuitenkin tuotteiden ainesosat ja minkälainen pohja tuotteella on. Toki liian tuhdit ja paksut tuotteet voivat yhtä lailla pahentaa tilannetta ja lisätä huokosten toimintaa. Joten tasapaino kosteutuksen ja ihon uusimisen välillä on oikea tapa pitää ylimääräiset näpyt kurissa!

Juuri nyt talvi on täällä! Voi olla, että juuri sinä kärsit jostain näistä kahdeksasta ongelmasta tällä hetkellä. Muista pyytää kosmetologiltasi juuri sinun ihollesi räätälöityjä kotihoito-ohjeita.

Toivottavasti tämä auttoi sinua löytämään vinkkejä ihonhoitoon.