Suomessa useilla ihmisillä on kuiva iho. Kuiva iho tuntuu ohuelta ja ilman hoitamista se kiristää ja jopa hilseilee helposti. Kuiva iho on useimmiten myös herkkä ja pahaksi ongelmaksi voi muodostua inhottava couperosa. Kun iholta puuttuu kosteutta sekä rasva, ihon ylin kerros epidermis halkeilee ja iho menettää kimmoisuutensa sekä kosteudensitomiskykynsä. Koska iho on kuiva, se saattaa kutista, jolloin ensimmäinen reaktio on sen raapiminen. Tämä vain lisää kuivuutta ja iho muuttuu karheaksi ja tulee kipeäksi.

Kuivasta ihosta puuttuu rasvan lisäksi happamuutta. Kuivan ihon pH on noin 6-7, kun terveen normaalin ihon pH-arvo on noin 4,5-5. Kuivuus ja kutina ovat syitä epäillä ongelmia ihon pH-taspainossa. Kun iho on terve ja kosteutettu, eivät myöskään bakteerit ja virukset viihdy sen happamalla pinnalla. Ihon pinta toimii siis luonnollisena suojakerroksena, joka koostuu talista eli rasvahapoista ja kosteutta sitovista ainesosista, kuten hyaluronihaposta, karbamidista ja pH:ta tasapainottavista maitohapoista. Suojakerros suojaa ihoa rasituksilta ja estää kosteutta haihtumasta.

Kuivaihoisuus voi johtua useimmiten myös ulkoisista tekijöistä, kuten liiallisesta hankaamisesta, auringon puutteesta tai muista sään vaihteluista. Monesti kuivaihoisuus saatetaan aiheuttaa itse hankaamalla ihoa liikaa esim. kasvoharjalla. Ihosta tulee helposti myös kuiva, jos sitä ei hoideta oikeanlaisilla tuotteilla. Tästä syystä on tärkeää käyttää tuotteita, jotka estävät veden haihtumista iholta. Rasvojen vähyys aiheuttaa veden haihtumisen ihon syvemmistä kerroksista ja täten ihon pintakerros kuivuu. Jos kosteustasapainoa ei saada kuntoon ja kuivuminen jatkuu, voi syntyä kutiava ihotulehdus. Elintärkeää on, että kuivaa ihoa hoidetaan oikein, jotta se saadaan tasapainoon kosteuden ja rasvan osalta. Sen talineristystä tulisi normalisoida antamalla iholle puuttuvia rasva-aineita. Olisi tärkeää elvyttää ja vahvistaa ihon toimintoja ja estää ennenaikaista vanhenemista. Aurinko on myös erinomainen lääke kuivalle iholle, tietysti kannattaa muistaa laittaa aina aurinkosuoja.

Millä tavoin kuivaa ihoa tulisi sitten hoitaa oikeaoppisesti? Kosmetologimme on kerännyt koosteen päivittäisistä rutiineista kuivan ihon elvytykseen. Tässä 6 vinkkiä:

1. Ihonpuhdistus

Ihonpuhdistaminen aamuin illoin on tärkeää myös kuivassa ihossa. Yön jälkeen iho on likainen, kun sen pinnalle on yöllä kertynyt ihon omat eritteet sekä yövoiteen jäämät. Kaikki ihon toiminnot ovat vilkkaimmillaan yöllä. Kuivan ihon puhdistamiseen sopii hyvin MEREn kosteuttava puhdistusgeeli, joka sisältää hellävaraisen saippuaseoksen ja puhdistavana ainesosana siinä on bergamottia. Puhdistustuote sopii hyvin myös herkälle iholle. Aamupuhdistamisen voi kuivalle iholle tehdä myös kasvovedellä. Kasvovesi on todella tärkeä tuote ihonhoidossa. Se palauttaa ihon pH:n tehokkaasti happamaksi. Se myös täydentää puhdistuksen, jotta iho ottaa tuotteet paremmin vastaan. MEREn virkistävä kasvovesi sisältää kosteuttavia raaka-aineita, kuten hyaluronihappoa sekä kurkkua. Aloe vera ja kamomilla rauhoittavat, kun taas appelsiinin c-vitamiini ja papaijahedelmän entsyymit kirkastavat ihoa ja myös ehkäiset tehokkaasti maksaläiskiä. Salvialla on supistava vaikutus ihohuokosiin ja Q10-entsyymi estää solujen hapettumista eli vanhenemista.

2. Kuorinta

Kuivaa ihoa on tärkeä myös kuoria säännöllisesti noin kerran viikossa. Näin saadaan kuollut ihosolukko pois ja saadaan tuotteet imeytymään paremmin syvemmälle ihoon. Säännöllinen kuorinta tekee ihosta myös heleän ja pehmeän. Ihon kuoriminen pitää juonteet pehmeämpinä ja on hyvä vaalentamaan maksaläiskiä, jotka sijaitsevat ihon kuolleessa osassa, epidermiksessä. MEREn kuorintavoide sisältää meripihkarakeita, jotka kuorivat kuivan ihon hellävaraisesti, mutta tehokkaasti. Hunaja ja koivusokerista saatava xylitoli kosteuttavat kuivaa ihoa tehokkaasti.

3. Naamio

Kuorinnan jälkeen kuivaihoisen on tärkeä käyttää tehokosteuttavaa naamiota. MEREn tehokosteuttavan naamion voi myös jättää koko yöksi kosteuttamaan kuivaa ihoa. Naamio on myös hyvä saunaan suojaksi ja ennaltaehkäisee couperosalta. Naamio on erinomainen tehohoito myös silmänympäryksille, mutta yöksi se kannattaa tältä alueelta pestä pois. Naamio sisältää hyaluronihappoa, joka sitoo itseensä 1000 kertaa oman painonsa verran kosteutta. Naamiossa on myös Välimeren taateliöljyä. jolla on ihoa korjaava ja jopa soluvaurioita estävä vaikutus. Naamio kannattaa myös jättää yöksi, jos iho on päässyt palamaan auringossa tai on muuten herkässä tilassa.

4. Päivävoide

Kuiva iho tykkää ihovoiteista, joissa on pitkäkestoisia kosteuttavia ainesosia. MEREn suojaava ja rauhoittava päivävoide sisältää mehiläisvahaa, jonka luonnollinen hydrofobinen olemus antaa tärkeitä ihoa pehmittäviä ominaisuuksia. Sen ravinnerikkaat rasvahapot auttavat myös suojaamaan ihoa tehokkaasti. Karnaubavahaa käytetään toisena kosteuttavana ainesosana. Sen ominaisuudet auttavat ihoa selviytymään Suomen haastavista talviolosuhteista. Karnaubavaha antaa iholle myös pehmeyttä ja kiiltoa. MEREn päivävoide suojaa auringolta ja sen SPF-kerroin on 30. Luonnollisen aurinkosuojan antaa sinkkioksidi, joka samalla rauhoittaa kuivaa ihoa. MEREn päivävoide auttaa myös hälventämään punaisuutta iholta.

5. Yövoide

MEREn yövoide taistelee stressiä vastaan. Joka päivä iho altistuu erilaisille stressitekijöille, jotka kuivattavat myös ihoa. Kiire, univaje ja väärät ihonhoitotavat heikentävät ihosoluja, jolloin ne ovat alttiimpia ihotulehduksille. MEREn yövoide sisältää peptidejä, jotka nostavat ja ylläpitävät ihon luonnollista puolustuskykyä. Yövoide sisältää myös kosteuttaavaa hyaluronihappoa ja rauhoittavaa kamomillaa. Antioksidanttina on e-vitamiinia ikääntymistä vastaan ja c-vitamiini antaa heleyttä ja on hyvä vaalentamaan sekä ehkäisemään maksaläiskiä.

6. Lisäkosteutta seerumeista

Lisäkosteutta kuivalle iholle antaa tehokkaasti MEREn peptidiseerumi sekä peptidivoide. Kumpaakin voi käyttää myös yövoiteen alla tehostamaan kosteudensitomiskykyä.

MEREn peptidivoide sopii hyvin myös päivävoiteen alle, jos iho on tosi kuiva. Se sisältää fenoliyhdistettä (sitä saadaan myös punaviinistä ja suklaasta), jotka estävät ihosolujen hapettumista eli ihon ikääntymisprosessia. Tässä tuotteessa ei ole aurinkosuojaa, joten sen lisäksi olisi hyvä olla suojakerroin esimerkiksi meikkivoiteessa. Ilmojen lämmetessä tämä tuote toimii myös pelkkänä päivävoiteena.

MEREn peptidiseerumi antaa ihonhoitoon lisätehoa. Se on koostumukseltaan vielä hienomolekyylisempi kuin voiteet. Se imeytyy tehokkaasti syvälle ihoon aktivoiden ihon toimintoja. Seerumin peptidit tukevat kimmosuutta ylläpitävän kollageenin tuotantoa. Myös peptidit antavat botoxin kaltaista kohottavaa vaikutusta luonnollisesti. Peptidejä saadaan luonnosta mm. mustikoista. Seerumin hyaluronihappo ja merilevä kosteuttavat tehokkaasti kuivaa ihoa. Seerumi on hyvä päivä- ja yövoiteen alla antamaan lisätehokkuuta kuivan ihon hoitoon. Varsinkin yövoiteen alla se on erinomainen, sillä yöllä iho ottaan parhaiten tuotteita vastaan.

Myös silmänympärysiho kaipaa erityistä huomiota, mikäli iho on hyvin kuiva. Silmänympärysiho on kaksikymmentä kertaa ohkasempi kuin muu kasvojen iho ja siksi siinä on tärkeää käyttää omaa tuotetta. MEREn silmänympärysseerumissa tummuutta ja turvotusta vastaan taistelee riisi,-soija- sekä hiivapeptidiyhdisteet, jotka laittavat nesteet kiertämään tehokkaasti. Hyaluronihappo ja merilevä kosteuttavat tehokkaasti kuivan ihon herkkää silmänympärysihoa.